Опубліковано PDF-файл ДСТУ ISO 21505 “Врядування” для ваших коментарів

Публікуємо попередню версію шостого стандарту з сузір’я ISO 21500 в PDF-форматі для отримання ваших коментарів – ДСТУ ISO 21505 “Настанови щодо врядування” (посилання внизу тексту).

Як і стандарти ДСТУ ISO 21502 та 21503, цій стандарт ми приймаємо методом “передруку”, тобто в англійської версії, з робочим перекладом українською в якості національного додатку.

Резонне питання – А навіщо нам ще й Врядування, якщо вже є управління проєктами, управління програмами, та управління портфелями? Що нам дає врядування? І взагалі, в чому різниця між “врядуванням” та “управлінням“? Врядування – це нагляд та затвердження фреймворку, функцій і процесів для надання вказівок і прийняття рішень. Управління – це визначення, планування та виконання діяльності для досягнення організаційних стратегічних та операційних цілей. Врядування – це відповідь на питання “Що?”, тобто рішення, вказівки, нагляд та забезпечення управління. А управління – це відповідь на питання “Як?”, тобто організація та виконання роботи. До речи, в PMI Practice Guide for Governance є класна картинка з поясненням різниці:

Вся справа в масштабах співпраці. Якщо нам треба керувати маленьким стартапом – буде один підхід, якщо середньою компанією – інший, якщо державною корпорацією – зовсім іншій.

На лекціях кафедри управління проєктами КНУБА нас вчили, що є 5 підходів управляння співпрацею в залежності від масштабу:

  1. Органічний. Це пряме управління однієї людини іншою. Це класно працює приблизно до 8-12 людей, а потім починаються проблеми. По-перше, в добі є всього 24 години, а, по-друге, закінчуються когнітивні здібності керівника (з усіма поговорити, всіх проконтролювати, запам’ятати що кому казав).
  2. Дивізіонний. Це поділення людей на департаменти та делегування повноважень керівникам цих департаментів. Такий підхід класно працює десь до 70-150 людей, а потім знов проблеми. Цього разу – це проблема зіпсованого телефону. Коли з’являється необхідність ділити підрозділи на підрозділи, починає губитись інформація і смисли завдань. Васал мого васала не мій васал.
  3. Бюрократичний. Як не дивно, на допомогу приходить бюрократія, а точніше документообіг. Якщо треба співпрацювати в більших масштабах – треба вводити положення о департаментах, посадові інструкції, стандарти, регламенти, прикази, тощо. Щоб документи керували людьми, а не люді людьми. Кожне окреме завдання в такої системі спрощується та сповільнюється, але це надає можливість організувати роботу 1000-2000 людей. А потім з’являється нова перешкода – протиріччя документів один одному.
  4. Візіоний. Щоб вирішити цю проблему і перейти до співпраці ще в більших масштабах, треба задати візію та чітку стратегію. Всі документи, які протирічать візії та стратегії зникають, чи взагалі не розробляються. А інші документи всі працюють на єдину стратегію. З таким підходом можна організувати роботу десятків тисяч людей. Але і в нього є біда – велика кількість підлеглих дає відчуття великої влади, я якщо у різних впливових людей в організації виникають різні візії, які протирічать одна одної… все, приїхали.
  5. Місіонерський. Задля збільшення масштабу співпраці, потрібне активне (майже агресивне) нав’язування своїх ідей. Потрібні вмотивовані місіонери, євангелісти та політруки, які просувають ідею. Далі обмежень в кількості людей, що співпрацюють, немає, а є тільки одна перешкода – ресурсна база для існування цієї групи людей.

От і стандарти ISO разом нам описують всі підходи до співпраці, окрім місіонерського. Тім-лідінг для виконання окремих завдань та розвитку експертизи команди (мікро-менеджмент). Прожект-менеджмент для досягнення результату декількома командами (звідси всі ці WBS, OBS, PBS, RBS…). Програм-менеджмент для виконання великої кількості проєктів на довгої часової дистанції. Портфоліо-менеджмент для виконання великої кількості проєктів з обмеженою кількістю ресурсів. І врядування для організації всього цього зверху (макро-менеджмент).

Качайте PDF. Чекаємо на ваші коментарі, зауваження та пропозиції:

P.S. Тут ви можете підтримати розробку українських стандартів з управління проєктами: PMDoc.ua/product/UA_Docs_Support

Також підписуйтесь на новини PMDoc - t.me/PMDoc
0 відповіді

Залишити відповідь

Бажаєте приєднатись до дискусії?
Не соромтеся робити внески!

Leave a Reply